Producenten Jackfall

Foto: Jackfall

Manuell skörd och traditionell vinmakning

Jackfall ligger i den lilla byn Kisjakabfalva i regionen Villány, den sydligast belägna regionen i Ungern. Villány är en region där kulturell mångfald, vinframställning och gastronomi sammanflätas i vardagen.

Jackfall har fått sitt namn från det schwabiska namnet för byn Kisjakabfalva, där vingården ligger. Schwaberna var bönder av sydtysk härkomst som immigrerade till södra Ungern på 1700-talet för att bruka den bördiga jorden där. Jackfall verkar i regionen Villány, som är Ungerns sydligast belägna vinregion, nära gränsen till Kroatien. Vingården drivs av de kvinnliga ägarna Borbála Jandrasics och Vera Langer.

Vingården grundades 2001 och investeringar i modern utrustning gjordes 2005. Jackfalls målsättning har genomgående varit att tillverka vita och röda viner i perfekt balans mellan ekfatslagring och frukt. Resultatet är enastående och vingården är idag känd för sina fylliga, aromatiska och eleganta röda viner. Jackfall är ett bevis på att Villány – med sin mångbottnade vinframställning – levererar viner i världsklass.

Framgången är mycket tack vare Jackfalls vinmakare, András Kőszel, som varit verksam sedan starten. András har genom sin kunskap och sina erfarenheter världen över vunnit vinindustrins erkännande både i hemlandet och utomlands, och har även prisats i många prestigefyllda vintävlingar.

Jackfall odlar mestadels internationellt kända druvor såsom Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot och Chardonnay, men också Kékfrankos (Blaufränkisch) och Kékoportó (Portugieser). Den sistnämnda har de en särskilt speciell relation till. Deras Portugieser kallas Gestenyés, vilket betyder kastanj på ungerska. Jackfall väljer att vissa år producera ett premiumvin från denna druva. Detta gäller den aktuella årgången 2017 som nu finns på Systembolaget.

Foto: Jackfall

Foto: Jackfall

Jackfall äger 14 hektar vingårdar, främst i Kisharsány och Nagytófalu, där vindruvorna skördas för hand. Vingårdarna är belägna på löss-täckta brunjordar, vilka är typiska för Villány-regionen. Förutom den gynnsamma jordmånen har också klimatet en viktig roll här: Villány är den soligaste vinregionen i landet. En lång sommar som ibland förstärks av varm luft från medelhavet ger ett unikt klimat som bidrar till de lokala vinernas karaktär.

Det unika läget i Villány förklarar på egen hand varför kritiker har uttalat Ungern till en ny hemvist för Cabernet Franc, som här ger en fylligare och mer generös variant än de vi känner från Loire-dalen. De kallar den Villány Franc.

Vinerna på Systembolaget

Viner i BS på Systembolaget

Våra första viner på Systembolaget finns nu i beställningssortimentet!

Från Pannonhalmi Apátsági:
Rajnai Rizling 2021
Pinot Noir 2021

Från Jackfall:
Kékfrankos 2015
Chardonnay 2021

Till Systembolaget

Producenten Pannonhalmi Apátsági

Pannonhalmi Apátsági ligger i regionen Pannonhalma som är en av de minsta av Ungerns 22 vinregioner.

Benediktinermunkarna som bosatte sig här på 900-talet har alltid haft en nära relation till vinodling. Redan på romartiden odlades druvor i regionen, och under århundraden utvecklades de standarder för både vinodling och vintillverkning som kom att prägla regionen långt senare. Efter andra världskriget konfiskerades klostrets vingårdar och produktionsanläggning av den kommunistiska regeringen, vilket avslutade munkarnas månghundraåriga vinodlingstradition. Även om det ungerska vinmonopolet fortfarande producerade vin i Pannonhalma var uttaget högt och kvaliteten låg.

Foto: Berta Gábor

12 år efter kommunistpartiets avveckling 1989 invigde munkarna en ny produktionsanläggning med en yta på 2000 m² och en lagringskapacitet på 3000 hektoliter i partnerskap med MKB Bank. Pannonhalmi Apátsági vinmakare är Zsolt Liptai, och det var den renommerade vinmakaren Tibor Gál som skulle föreslå Zsolt som vinmakare då han konsulterade Pannonhalmi Apátsági vid uppstarten. Nu har han satt Pannonhalma på kartan med sina prestigefulla viner.

Foto: Talabér Géza

Pannonhalmi Apátsági odlar idag ca 50 hektar uppdelat på fyra stora vingårdar: Babszökő, Packalló, Széldomb, och Tavaszó. Var och en av dem tillhörde klostret i det förflutna. De första vinrankorna planterades i början av 2000-talet. Träningsystemet är low cordon Guyot på ett avstånd av 2,4 x 0,8 m och en planterings-densitet på 5210 rankor per hektar. 

Pannonhalmi Apátsági strävar efter att hålla en optimal balans mellan modern mekanisering och manuellt arbete. Principerna för ett hållbart jordbruk följs och det är tänkt att förändras till ekologisk odling på lång sikt. Dock är certifiering inget mål. Några metoder som används för att bidra till ett hållbart jordbruk är meteorologiska stationer och datormjukvara för att förebygga svampsjukdomar. Onödiga kemikalier och bekämpningsmedel används inte, men kontaktbesprutning med svavel och koppar används minimalt. Feromonfällor används för en effektiv och giftfri bekämpning av skadedjur. Insektsbon och fågelstugor är uppsatta i vingårdarna för att bibehålla den biologiska mångfalden, och jordkompostering används flitigt. Pannonhalmi Apátsági har redan börjat implementera glasflaskor med lägre vikt, och har för avsikt att helt gå över till lågviktsflaskor på sikt.

Vingården Babszökő ligger på en platå med sydsluttningar vid byn Écs. Jordmånen är brun skogsjord och röd lera, och här odlas Rajnai Rizling, Pinot Noir, Merlot, och Cabernet Franc. Vingården Packalló har sydvästra sluttningar och ligger vid staden Pannonhalma. Jordmånen är brun skogsjord, och här odlas Welshriesling, Riesling, Chardonnay, och Pinot Blanc, Királyleányka. Vingården Széldomb ligger på en platå vid byn Győrság. Jordmånen är sand och löss, och här odlas Pinot Noir, Riesling, Sauvignon Blanc, Gewürztraminer, Pinot Blanc, och Viognier. Vingården Tavaszó har sydliga sluttningar och ligger vid byn Ravazd. Jordmånen är vit lera, och här odlas Sauvignon Blanc, Pinot Noir, Riesling, och Merlot.

Foto: Winter Borbála

De odlade druvsorterna omfattar Rajnai Rizling (allmänt känd som Riesling), Sauvignon Blanc, Gewürztraminer, Olaszrizling (mer känd som Welshriesling), Királyleányka (den rumänska druvsorten Fetească Regală), Chardonnay, Pinot Blanc, Pinot Noir, Merlot och Cabernet Franc. Druvorna bearbetas i en modern anläggning där musten kan skyddas från syre under hela framställningsprocessen. Bearbetningstekniken är helt beroende på druvsort och stil. Musten från gröna druvor levereras via pipelines (syrefritt) till temperaturkontrollerade rostfria ståltankar eller träfat, medan blå druvor oftast fermenteras i ståltank.

Foto: Berta Gábor

Lagring sker ibland i träfat som förvaras i de temperaturkontrollerade källarvingarna, vilka når djupt in i kullens inre. 2008 invigde Pannonhalmi Apátsági en ny byggnad som ger lagringsutrymme för 200 000 flaskor. Även en ny källarvinge för fermentering och lagring av vita viner i träfat invigdes. Pannonhalmi Apátsági är sedan 1996 med på UNESCO:s världsarvslista. De planerar att upprätthålla lokala och historiska traditioner samtidigt som de inkorporerar nya tekniker som hjälper till att maximera potentialen hos de druvsorter de arbetar med.

Läs om Pannonhalmi Apátsági

Druvsorter i Tokaj

Ädla druvor producerar både söta som torra viner

För att få använda ursprungsbeteckningen Tokaj på etiketten måste vinet tillverkats av någon av de 6 godkända gröna druvsorterna: Furmint, Hárslevelű, Sárga Muskotály, Zéta, Kövérszőlő, och Kabar. Naturligtvis experimenterar också vinproducenter med andra druvor, särskilt Pinot Noir, även om dessa inte får märkas med ”Tokaj”.

Tokaj har en lång tradition av att producera söta viner av exceptionell kvalitet. Vinmakarna har under de senaste 20 åren också börjat producera torra viner av liknande kvalitet, framför allt på druvan Furmint.

Furmint

Furmint är den viktigaste druvan i Tokaj och utgör cirka 60 procent av vingårdsarealen (ca. 3500 ha). Den är släkt med Chardonnay, Gamay och Riesling genom den gemensamma druvan Gouais Blanc (antingen som förälder eller barn). Druvan har använts i Tokaj sedan 1600-talet.

Furmint mognar sent och har förmågan att ackumulera sockerhalten under mognadsprocessen samtidigt som druvan bevarar sin höga syra. När druvmusten tillåts fermentera fullt ut ger den en något högre alkoholhalt än vad som är normalt för vita viner. Druvan kännetecknas av sin höga syra, fyllighet och oefterhärmliga karaktär av päron, kvitten och kryddnejlika.

Traditionellt användes Furmint till söta Tokaj-viner eftersom druvan är väldigt mottaglig för ädelröta, eller botrytis som det också kallas. Numera används Furmintdruvan till både torra och söta viner, och den är ofta mognad på ek. De allra bästa exemplaren av söta Azsú kan åldras sekler.

Hárslevelű

Den näst viktigaste sorten i Tokaj är Hárslevelű som står för cirka 20 procent av vingårdsarealen (1000 ha). Hárslevelű är besläktad med Furmint, men har en mer aromatisk smak. Den anses se en extra krydda till Furmint som den ofta blandas med. Druvans karaktäristiska drag är honung, vit persika och gula plommon.

Hárslevelű betyder ”lindblad”, har tjocka skal och mognar sent. Druvan trivs bäst i varmare vulkaniska, men vattenhållande jordar, och tål inte torka så bra. Hárslevelű används oftast i blandningar med andra druvor, men det hör inte till ovanligheten att även göra druvspecifikt vin.

Sárga Muskotály

Sárga Muskotály är det ungerska namnet på druvan Muscat Blanc à Petits Grains. Den utgör ca. 10% av vingårdsarealen i Tokaj (ca. 600 ha). Druvan blommar och mognar tidigt och användas för tillverkning av både torra och söta viner. Dock brukar de torra vinerna ha kvar en del restsötma.

Sárga Muskotály tillhör en familj på över 200 druvsorter som alla ger en liknande, mycket aromatisk karaktär av rosor och muskot till vinet. Ett hett tips är att druvans aromatiska toner tillsammans med dess restsötma fungerar bra med lite mer kryddade asiatiska rätter.

Zéta

Zéta, ursprungligen kallad ”Oremus”, är en korsning mellan Furmint och Bouvier och skapades av Ference Király 1951. Druvan är mottaglig för botrytis, mognar tidigare än Furmint och Hárslevelű och görs sällan som ett druvspecifikt vin.

Zétadruvan har toner av persikablomster och fläderblom och en frisk syra, men används nästan enbart till söta viner. Vinerna kännetecknas av en rik sötma, delikat kryddighet och oljig konsistens med en medelfyllig kropp. Idag odlas Zéta på över 100 ha vingårdar.

Kövérszőlő

Kövérszőlő är en rumänsk druvsort (Grasă de Cotnari) som ger stora druvor och betyder just ”fet druva”. Den försvann nästan helt under 1900-talet, men återupptäcktes med förnyelsen av Tokaj, där den odlas på cirka 50 ha. Kövérszőlő har inte mycket syra att komma med och utgör högst 20% i söta viner.

Kövérszőlő blommar tidig, men mognar relativt sent och är mycket mottaglig för botrytis. Den trivs bra på varma, vulkaniska jordar, men är känslig för svampsjukdomar.

Kabar

Kabar, tidigare känd som Tarcal 10, är en korsning av Hárslevelű och Bouvier som skapades 1967. Druvan godkändes först 2006 och är det senaste tillskottet till Tokaj-regionens legaliserade druvsorter. Vingårdsarealen utgör inte mer än 30 ha.

Kabar är en druva som mognar tidigt, har hög syra och kan innehålla mycket socker vid full mognad. Vinmakare gör både druvspecifika viner eller blandar med framför allt Furmint och Hárslevelű. Kabar produceras oftast som ett sött vin, med mjuk, återhållsam syra och smak av tropisk frukt. Som torrt vin får Kabar smak av mogen stenfrukt, päron och citrus.

Vinregionen Villány

Samarbete mellan vinmakare ger viner av hög kvalitet

Vinregionen Villány ligger i södra Ungern, nära gränsen till Kroatien och omfattar 17 byar, varav de största är Siklós, Harkány och Villány. Vinodlingar har funnits i området sedan romartiden och idag är Villány en av Ungerns mest omtalade vinregioner, kanske tack vare det stabila samarbete vinmakarna i regionen har.

Vinregionen Villány är känd för sin rödvinsproduktion, särskilt från druvan Cabernet Franc som gett namn åt regionens stolthet: Villányi-Franc. För att få använda namnet måste vinet först genomgå en noggrann gallringsprocess där regionens vinmakare provsmakar vinet för att bedöma kvaliteten, samt att det följer den generella stilen för ett Villányi-Franc. Efter godkännande får vinet en kvalitetsstämpel som återfinns på flaskans etikett. Villányi-Franc tillhör vinmakarens toppviner och räknas till landets mest eftertraktade.

Generellt marknadsförs viner från Villány i tre olika kvalitetsnivåer: Classicus, Premium och Super Premium. Premium-viner måste lagras på ek i minst ett år med undantag för Kadarka och Portugieser som bara behöver lagras i sex månader. Super Premium-viner får bara tillverkas av Cabernet Franc och måste lagras i minst två år, varav ett år på ek.

Villány är i allmänhet torr och solig, men har relativt stor risk för hagelskurar. Kullarna blockerar den kalla luften från norr, vilket bidrar till ett mikroklimat som är gynnsamma för kvalitetsvinodling. Berggrunden är uppbyggd av dolomit och kalksten, medan jordarna består av brun skogsjord, löss och röd lera. De huvudsakliga blå druvsorterna som odlas i Villány inkluderar:

  • Cabernet sauvignon (436 ha)
  • Portugieser (377 ha)
  • Cabernet franc (330 ha)
  • Kékfrankos (248 ha)
  • Merlot (147 ha)

Erzsébet Pince

Foto: Vadnai Szabolcs

En liten producent i hjärtat av Tokaj

Erzsébet Pince är en internationellt prisbelönad producent i hjärtat av Tokaj. Den familjeägda egendomen har fått sitt namn efter grundaren Erzsébet Prácser Miklósné, en av de allra första kvinnliga vinmakarna i Tokaj. Idag axlar sonen Miklós Prácser Jr. rollen som vinmakare, medan resten av familjen fyller andra roller i det dagliga arbetet. De producerar ynka 6000 flaskor om året och exporterar en stor del av sina viner.

Läs mer om Erzsébet Pince

Visdomar från Zsolt Liptai

Zsolt Liptai är VD och chefsvinmakare för Pannonhalmi Apátsági, där han har var med sedan starten 2003. Han tog sin examen som jordbruksingenjör och oenolog vid högskolan i Gyöngyös, och tillbringade sin praktik i Szekszárd, Napa Valley och Eger, bredvid den renommerade vinmakaren Tibor Gál. Zsolt hade äran att väljas in som en av fem som gick vidare i tilldelningen av årets vinmakare 2022, eller ”vinmakarnas vinmakare” som de kallar det. En ärofylld titel som de 50 mest ansedda vinmakarna, däribland Zsolt själv, får äran att utse. Han fick dock se sig besegrad av den nu framlidne Vilmos Thummerer. Nedan får vi en inblick i Zsolt Liptais tankar kring vinmakningen på Pannonhalmi Apátsági.

Through the lens of the winemaker

This roughly 50-hectare property, with four vineyards displaying pronounced differences in soils from loess to clay to limestone, offers me an unrivalled opportunity. The diversity of climatic conditions, along with the training system and varietal composition, both carefully chosen to suit those conditions, gives me excellent quality fruit to work with toward colourful wines of good concentration and firm varietal character.

Foto: Orosz Sándor

The technologies adopted at our gravitational winery enable us to preserve the original distinctive qualities of the grapes in the finished wine. The machinery and equipment we use provide reliable support for a wide range of oenological operations, from the making of crisp and vigorous whites in stainless steel to crafting full-bodied, meaty, ambitious whites from our finest sites that are both fermented and matured in 500-liter casks. For vinifying red grapes, we have stainless steel tanks for cold fermentation at our disposal. Gentle processing methods help us preserve authentic berry fruit aromas intact, resulting in truly characterful red wines aged in small barrels.

Foto: Talabér Géza

My personal goal as winemaker is, first and foremost, to craft crisp, fruity, and concentrated whites from the varieties that are most seminal for us, namely Riesling, Gewürztraminer, and Sauvignon Blanc. In terms of the reds, I place the emphasis on expressing the distinctive character of the Pinot Noir grape through exploring various options in sites, clones, and methods of vinification and maturation.

I believe that the constellation of unique conditions and unusual technologies can be successfully conveyed in a wine aged to perfection in the bottle, augmenting the thousand-year-old fame of the Pannonhalma wine region.

Zsolt Liptai, winemaker

Läs mer om Pannonhalmi Apátsági

Första inlägget

En spirande start

Nu finns de första vinerna i lager och hemsidan är lanserad! Vår resa började med att utforska Ungerns vinregioner och resultatet blev en vinhandel. Vi kallar den Bamford Wines AB och vår ambition är att importera vin av premiumkvalitet (eller handla med vin, eftersom det sker inom EU, om vi nu ska vara petiga!) från ovanligare regioner. Jo, visst är urvalet av vin redan brett i Sverige, men vissa traditionella vinländer är långt mer representerade än andra och det vill vi råda bot på. Vi vänder därför blicken mot vinlandet Ungern, som öppnade våra sinnen för ett okänt smakuniversum en varm sommar för ganska många år sedan.

Under 1800-talet var Ungern världens tredje största vinproducent, efter Frankrike och Italien. Nog för att vinproduktionen i Ungern inte når upp till den skalan idag – effekten av en lång era av kvalitetsförsummelse under kommunisttiden – men Ungern har under de senaste 30 åren etablerat en hög kvalitetsstandard igen. Vinbönderna kan nu äga sin mark och odla de druvor de vill; de kan göra premiumviner igen. Med den övertygelsen startar vi vår resa i Ungern där vi kommer utforska flera regioner innan vi letar oss vidare till andra länder.

Följ oss här på hemsidan och på Instagram @bamford_wines för att hänga med på vår resa!

Läs mer om oss