Samarbete mellan vinmakare ger viner av hög kvalitet
Vinregionen Villány ligger i södra Ungern, nära gränsen till Kroatien och omfattar 17 byar, varav de största är Siklós, Harkány och Villány. Vinodlingar har funnits i området sedan romartiden och idag är Villány en av Ungerns mest omtalade vinregioner, kanske tack vare det stabila samarbete vinmakarna i regionen har.
Vinregionen Villány är känd för sin rödvinsproduktion, särskilt från druvan Cabernet Franc som gett namn åt regionens stolthet: Villányi-Franc. För att få använda namnet måste vinet först genomgå en noggrann gallringsprocess där regionens vinmakare provsmakar vinet för att bedöma kvaliteten, samt att det följer den generella stilen för ett Villányi-Franc. Efter godkännande får vinet en kvalitetsstämpel som återfinns på flaskans etikett. Villányi-Franc tillhör vinmakarens toppviner och räknas till landets mest eftertraktade.
Generellt marknadsförs viner från Villány i tre olika kvalitetsnivåer: Classicus, Premium och Super Premium. Premium-viner måste lagras på ek i minst ett år med undantag för Kadarka och Portugieser som bara behöver lagras i sex månader. Super Premium-viner får bara tillverkas av Cabernet Franc och måste lagras i minst två år, varav ett år på ek.
Villány är i allmänhet torr och solig, men har relativt stor risk för hagelskurar. Kullarna blockerar den kalla luften från norr, vilket bidrar till ett mikroklimat som är gynnsamma för kvalitetsvinodling. Berggrunden är uppbyggd av dolomit och kalksten, medan jordarna består av brun skogsjord, löss och röd lera. De huvudsakliga blå druvsorterna som odlas i Villány inkluderar:
- Cabernet sauvignon (436 ha)
- Portugieser (377 ha)
- Cabernet franc (330 ha)
- Kékfrankos (248 ha)
- Merlot (147 ha)