Pannonhalmi Apátsági ligger i regionen Pannonhalma som är en av de minsta av Ungerns 22 vinregioner.
Benediktinermunkarna som bosatte sig här på 900-talet har alltid haft en nära relation till vinodling. Redan på romartiden odlades druvor i regionen, och under århundraden utvecklades de standarder för både vinodling och vintillverkning som kom att prägla regionen långt senare. Efter andra världskriget konfiskerades klostrets vingårdar och produktionsanläggning av den kommunistiska regeringen, vilket avslutade munkarnas månghundraåriga vinodlingstradition. Även om det ungerska vinmonopolet fortfarande producerade vin i Pannonhalma var uttaget högt och kvaliteten låg.
Foto: Berta Gábor
12 år efter kommunistpartiets avveckling 1989 invigde munkarna en ny produktionsanläggning med en yta på 2000 m² och en lagringskapacitet på 3000 hektoliter i partnerskap med MKB Bank. Pannonhalmi Apátsági vinmakare är Zsolt Liptai, och det var den renommerade vinmakaren Tibor Gál som skulle föreslå Zsolt som vinmakare då han konsulterade Pannonhalmi Apátsági vid uppstarten. Nu har han satt Pannonhalma på kartan med sina prestigefulla viner.
Foto: Talabér Géza
Pannonhalmi Apátsági odlar idag ca 50 hektar uppdelat på fyra stora vingårdar: Babszökő, Packalló, Széldomb, och Tavaszó. Var och en av dem tillhörde klostret i det förflutna. De första vinrankorna planterades i början av 2000-talet. Träningsystemet är low cordon Guyot på ett avstånd av 2,4 x 0,8 m och en planterings-densitet på 5210 rankor per hektar.
Pannonhalmi Apátsági strävar efter att hålla en optimal balans mellan modern mekanisering och manuellt arbete. Principerna för ett hållbart jordbruk följs och det är tänkt att förändras till ekologisk odling på lång sikt. Dock är certifiering inget mål. Några metoder som används för att bidra till ett hållbart jordbruk är meteorologiska stationer och datormjukvara för att förebygga svampsjukdomar. Onödiga kemikalier och bekämpningsmedel används inte, men kontaktbesprutning med svavel och koppar används minimalt. Feromonfällor används för en effektiv och giftfri bekämpning av skadedjur. Insektsbon och fågelstugor är uppsatta i vingårdarna för att bibehålla den biologiska mångfalden, och jordkompostering används flitigt. Pannonhalmi Apátsági har redan börjat implementera glasflaskor med lägre vikt, och har för avsikt att helt gå över till lågviktsflaskor på sikt.
Vingården Babszökő ligger på en platå med sydsluttningar vid byn Écs. Jordmånen är brun skogsjord och röd lera, och här odlas Rajnai Rizling, Pinot Noir, Merlot, och Cabernet Franc. Vingården Packalló har sydvästra sluttningar och ligger vid staden Pannonhalma. Jordmånen är brun skogsjord, och här odlas Welshriesling, Riesling, Chardonnay, och Pinot Blanc, Királyleányka. Vingården Széldomb ligger på en platå vid byn Győrság. Jordmånen är sand och löss, och här odlas Pinot Noir, Riesling, Sauvignon Blanc, Gewürztraminer, Pinot Blanc, och Viognier. Vingården Tavaszó har sydliga sluttningar och ligger vid byn Ravazd. Jordmånen är vit lera, och här odlas Sauvignon Blanc, Pinot Noir, Riesling, och Merlot.
Foto: Winter Borbála
De odlade druvsorterna omfattar Rajnai Rizling (allmänt känd som Riesling), Sauvignon Blanc, Gewürztraminer, Olaszrizling (mer känd som Welshriesling), Királyleányka (den rumänska druvsorten Fetească Regală), Chardonnay, Pinot Blanc, Pinot Noir, Merlot och Cabernet Franc. Druvorna bearbetas i en modern anläggning där musten kan skyddas från syre under hela framställningsprocessen. Bearbetningstekniken är helt beroende på druvsort och stil. Musten från gröna druvor levereras via pipelines (syrefritt) till temperaturkontrollerade rostfria ståltankar eller träfat, medan blå druvor oftast fermenteras i ståltank.
Foto: Berta Gábor
Lagring sker ibland i träfat som förvaras i de temperaturkontrollerade källarvingarna, vilka når djupt in i kullens inre. 2008 invigde Pannonhalmi Apátsági en ny byggnad som ger lagringsutrymme för 200 000 flaskor. Även en ny källarvinge för fermentering och lagring av vita viner i träfat invigdes. Pannonhalmi Apátsági är sedan 1996 med på UNESCO:s världsarvslista. De planerar att upprätthålla lokala och historiska traditioner samtidigt som de inkorporerar nya tekniker som hjälper till att maximera potentialen hos de druvsorter de arbetar med.