Pannonhalmi Apátsági
Om producenten
Pannonhalmi Apátsági, som betyder ”Klostret i Pannonhalma”, ligger i vinregionen Pannonhalma i nordvästra Ungern. Med en areal på omkring 600 hektar är Pannonhalma en av de minsta vinregionerna i Ungern. Redan på romartiden odlades vin här, och i slutet av 900-talet återupptog benediktinermunkarna den vinodlingstradition som än idag lever kvar kring platsens heliga berg. År 2003 etablerades den nya produktionsanläggningen, och vid uppbyggnaden konsulterades den internationellt ansedde ungerske vinmakaren Tibor Gál. Tibor föreslog Zsolt Liptai som chefsvinmakare, stjärnskott som han samarbetade med i vinregionen Eger. Idag visar Zsolt att Pannonhalmi Apátsági kan leverera röda och vita viner av överlägsen kvalitet och han presenteras år efter år som en av landets mest renommerade vinmakare. Vinproducenten Pannonhalma Apátsági är knuten till benediktinerklostret, som sedan 1996 är en del av Unescos världsarv.
Pannonhalmi Apátsági äger cirka 50 hektar fördelat på fyra stora vingårdar: Babszökő, Packalló, Széldomb och Tavaszó, som alla historiskt har tillhört klostret. De fyra vingårdarna uppvisar uttalade skillnader i både mikroklimat och jordar, från löss till lera till kalksten. Därför är druvsorterna för respektive vingård noggrant utvalda så att de passar deras förhållanden. Pannonhalmi Apátságis odlingsteknik håller en optimal balans mellan modern mekanisering och noggrant manuellt arbete. Denna omsorg leder naturligtvis till frukt av utmärkt kvalitet, med hög koncentration och druvspecifik karaktär. Pannonhalmi Apátságis druvspecifika viner är kraftfullt präglade av terroir, vilket gör dem unika bland världens viner.
Den toppmoderna produktionsanläggningen utgörs av fyra våningar, där den naturliga gravitationskraften används för att flytta druvmusten mellan olika steg i processen, till exempel från pressning till jäsning. Filosofin bakom vinframställningen är att tillverka fräscha, aromatiska och fruktiga vita viner gjorda med reduktiv teknologi (en metod där fruktigheten bevaras genom att undvika kontakt med syre), samt fylliga vita och kryddiga, karaktärsfulla röda viner som lagrats traditionsenligt på små ekfat. Röda viner i ungdomligare tappning tillverkas också genom kalljäsning i ståltank.