Jackfall
Om Producenten
Jackfall har fått sitt namn från det schwabiska namnet för byn Kisjakabfalva, där vingården ligger. Schwaberna var bönder av sydtysk härkomst som immigrerade till södra Ungern på 1700-talet för att bruka den bördiga jorden där. Jackfall verkar i regionen Villány, som är Ungerns sydligast belägna vinregion, nära gränsen till Kroatien. Vingården drivs av de kvinnliga ägarna Borbála Jandrasics och Vera Langer.
Vingården grundades 2001 och investeringar i modern utrustning gjordes 2005. Jackfalls målsättning har genomgående varit att tillverka vita och röda viner i perfekt balans mellan ekfatslagring och frukt. Resultatet är enastående och vingården är idag känd för sina fylliga, aromatiska och eleganta röda viner. Jackfall är ett bevis på att Villány – med sin mångbottnade vinframställning – levererar viner i världsklass. Framgången är mycket tack vare Jackfalls vinmakare, András Kőszel, som varit verksam sedan starten. András har genom sin kunskap och sina erfarenheter världen över vunnit vinindustrins erkännande både i hemlandet och utomlands, och har även prisats i många prestigefyllda vintävlingar. Jackfall odlar mestadels internationellt kända druvor såsom Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot och Chardonnay, men också Kékfrankos (Blaufränkisch) och Kékoportó (Portugieser). Den sistnämnda har de en särskilt speciell relation till.
Jackfall äger 14 hektar vingårdar, främst i Kisharsány och Nagytófalu. Vingårdarna är belägna på löss-täckta brunjordar, vilka är typiska för Villány-regionen. Förutom den gynnsamma jordmånen har också klimatet en viktig roll här: Villány är den soligaste vinregionen i landet. En lång sommar som ibland förstärks av varm luft från medelhavet ger ett unikt klimat som bidrar till de lokala vinernas karaktär. Det unika läget i Villány förklarar på egen hand varför kritiker har uttalat Ungern till en ny hemvist för Cabernet Franc, som här ger en fylligare och mer generös variant än de vi känner från Loire-dalen. De kallar den Villány Franc.